Besök KilimanjaroOm du är äventyrslysten och ska resa till Afrika är Kilimanjaro stället du måste besöka. Med sina olika bestigningsrutter kan du välja svårighetsgrad men även vilken vy du uppleva på vägen. Natursköna Machame eller utmanande Lemosho. Se unika växtarter i nationalparken som anpassat sig till den karga miljön.

Över 5892 meter över havet reser sig Kilimanjaro. På swahili kallas det ”det glittrande berget” enligt vissa teorier betyder vit eller lysande. Berget ligger i norra Tanzania och var en gång en aktiv vulkan men är sedan länge död och har tre vulkaniska koner, Kibo, Mawenzi och Shira. De är även de olika topparna på väg upp till slutdestinationen.

När du bestämt dig för att besöka Kilimanjaro är du redo att vandra upp för berget och kan då välja mellan olika rutter beroende på vilken utmaning du vill ge dig in på. ”Coca-cola-rutten” kallas den enklaste och heter Marangu. Det är den mest kända rutten och tar ungefär 5 dagar att fullfölja. Vill du ha en lite mer utmaning ska du välja Machame eller ”Whiskey-rutten”. Är du mer van och gillar utmaningar finns Lemosho-rutten och befinner dig nästan 6000 meter ovan havet! Det finns fler att välja på helt berodde på vad du är ute efter med din vandring.

På din vandring uppför berget kommer du uppleva all slags vegetation. Kilimanjaros nationalpark innehåller tropisk regnskog, savann, stäpp, öken och glaciär med växter och djur du kanske aldrig sett tidigare. Det finns olika bergstoppar på vägen upp där du kan stanna och njuta av allt men såklart är utsikten oslagbar. Du har t.ex Kibo med Gilmans Point 5685 m eller Uhuru Peak 5895 m vilket ger dig tillfälle att pausa och anpassa dig till de höga höjderna.

Ska du besöka Kilimanjaro för att bestiga berget bör du tänka på ett par saker. Först och främst är det bra om du är i fysiskt bra form, bra hälsa är kanske nummer ett. Att klättra upp för ett berg är tungt, inte som att vandra hemma i skogen. Bra skor och utrustning anpassat efter din vandring bör också fixas innan. Du kan fråga vilken utrustning just du behöver om du inte är van. Träna gärna innan resan med en packad ryggsäck på dina promenader, det gör mycket för din grundkondition. Sov gärna i tält för att träna dig på det eftersom det är vid de olika passen som din vila kommer att spenderas i. Välj rutt innan, förberedelse är a och o när du ska upp till toppen.

Att besöka Kilimanjaro kommer att bli ditt livs äventyr där du får uppleva både tropisk miljö och karg savann, men kanske framförallt din egen förmåga till att prestera en av ditt livs mest spännande upplevelser. Har du bestämt dig för att åka till Afrika är Kilimanjaro ett måste av allt du vill besöka, även om du bestämmer dig för att bestiga berget hela vägen eller rent av bara se det majestätiska naturfenomenet från marken. En upplevelse du säkerligen inte kommer att ångra.

politics