ZanzibarMed sina kritvita stränder och turkosa vatten sticker ögruppen Zanzibar ut i Indiska oceanen. Känd för sina kryddor men även för ha världens vackraste strand. Här kan du njuta i lugn och ro eller fylla din vistelse med sevärdheter som Stone Town, Cheetah´s Rock och Prison Island. Eller varför inte ligga på ett av lyxhotellen och bara rå om dig.

På Afrikas östsida ligger ögruppen Zanzibar, strax utanför Tanzanias kust i Indiska oceanen. Zanzibar är till viss del ett självstyrande örike med cirka 1,3 miljoner invånare. Zanzibar tillhör Tanzania men har egen regering och president.

Historia

Öriket upptäcktes av sultanen av Oman 1698 och blev en kryddplantage. Vid 1800-talets slut erövrades ön av Tyskland men britterna tog snart över 1890. Monarkin höll endast ett år. Sultanen avsattes och Tanganyika slogs ihop med ön. Unionen Tanzania bildades och 1963 blev ögruppen självständig.

Näringslivet på Zanzibar har varit och är fortfarande kryddor. Namnet Kryddöarna är blev ett självklart namn. Doften av alla dessa kryddor sprider sig över ögruppen och i Stone Town kan det frossas i blandningar av nejlika och kokosmjölk på stadens marknad. Kryddplantagerna utgör fortfarande en stor del av Zanzibars ekonomi men har minskat avsevärt. Numera är det turismen som tagit över; bara för tjugo år sedan fanns ingen turism alls på ön men det är idag deras viktigaste inkomstkälla.

Djur och natur

Jozani Chwaka Bay är Zanzibars nationalpark där ovanliga djur- och växtarter kan skådas. Vill man hjälpa till att mata djur och se de på nära håll är Cheetah´s Rock det perfekta stället. De säger sig inte vara ett zoo eller naturreservat utan ett ställe där du får ett mer personligt möte med djuren. Du kan se geparden Tyson, det vita lejonet Aslan eller den talangfulla zebran Chaka och många andra djur. Vill du hellre se sköldpaddor är Changuu stället du ska besöka.

Changuu eller Prison Island är ett gammalt fängelse som Zanzibar gjorde om till ett ställe du kan snorkla, se sköldpaddor och till och med mata dem. En tjugo minuters båtresa från Stone Town ligger denna vackra ö. Men vill du stanna kvar i Stone Town kan du avnjuta marknaden med alla kryddor bland de trånga gränderna. Kanske kan du hitta Freddie Mercurys barndomshem.

Bada och sola är ett måste på Zanzibar och det finns en del stränder du bör besöka. Nakupenda Beach ligger ungefär tjugo minuter med båt utanför Zanzibar. Kritvit sand och blågrönt vatten där en och annan delfin kan dyka upp. Vill du stanna på Zanzibar ligger Paje Beach. En lugnare del vid den sydöstra delen av ön där du kan strosa på en lång strand. Eller läsa en bra bok i lugn och ro på stranden Kenda. Vill du däremot ha fart och fläkt är Ras Nungwi på norra ön ditt ställe.

politics